Dykking i Mexico 2001.

Dykking rundt Cozumel
Dykking rundt Cozumel.

Årets høydepunkt for Kværners dykkergruppe foregikk i Mexico, nærmere bestemt Cozumel og Yucatan halvøya. Turen er en av de bedre vi har arrangert med et variert program og trivelige omgivelser. Tilsammen 8 personer deltok sammensatt fra Kværner, Bærum og Oslo dykkerklubb som alle hadde dykking som main activity, men likevel satte stor pris på god mat, sosialt samvær og utforskning av gamle Atzeker-kulturer fra Mexico's tidligere historie.

Se  Bilder Se  Video
Cenotedykking

Avreisen foregikk fra Gardermoen en fin, men kald fredag morgen den 16 februar. Flyturen gikk via Paris til Houston og videre til Cozumel som ligger ca 2 timer sør for Houston. Temperaturen i Houston var ikke spesielt høy, men de siste 2 timene videre sørover gjorde underverker, og da vi landet i Cozumel var temperaturen behagelig også i forhold til en normal norsk sommer, med 28 varmegrader kl 21 om kvelden. Boforholdene var normal sydenstandard med 2-4 personer pr rom, sentralt plassert nede ved havnen, et stenkast unna restauranter, butikker, coffeshops og annen infrastruktur. Til og med Internett kafeer var tilgjengelig med PC'er som kunne måle seg med den responstiden man har hjemme på berget.

Cenotedykking

Dykking var arrangert allerede neste morgen lørdag kl 08:30. Det utstyret vi trengte var lett å få tak i fra arrangøren som holdt til i etasjen under oss og med dykkerbåten forankret på bryggen på andre siden av gaten, ferdig lastet opp med 2 x 12 liters aluminiumsflasker nok til 2 dykk på ca 45 minutter. Alle så frem til dette både av hensyn til vanntemperaturen, korallene og dyrelivet.

Se  Bilder
Cenotedykking

Hver eneste dag så vi ca 20-30 båter i ulike størrelser på vei ut til revene langs en kystlinje som kun var ca 30-40 kilometer lang. Ihvertfall undertegnede var skeptisk til at forholdene var såpass gode som forhåndsreklamen hadde angitt med den belastningen man her hadde. Vår båt var ca 40 fot med plass til ca 20 personer, mannskap inkludert. I tillegg var arrangøren meget sikkerhetsbesvisst og hver gruppe hadde minst to "divingmasters" som kjente forholdene godt og holdt oppsyn med dykkerne og omgivelsene. I tillegg er det innført amerikansk standard som innebærere at man har 2 pusteventiler tilgjengelig i tilfelle den ene, mot alle odds, skal svikte.
Det viste seg å være et bra valg. Mexicanerne og deres amerikanske samarbeidspartnere har vært, og er, meget bevisst på at et korallrev er en skjør, levende organisme som må tas vare på for å ha tiltrekkningskraft på nye mengder av turister. Pga den relativt sterke strømmen (2-4 knop) ble vi droppet ett sted, og drev langsmed korallene til luften var tom, og båten kunne plukke oss opp noen hundre meter lenger unna. Selve dykkene var derfor helt uanstrengt og kreftene gikk stort sett med til å navigere for å følge konturene av revet , dyrelivets bevegelser samt fotografering. Mengder av fisk i alle farger og størrelser, skilpadder, rokker samt "american lobster" som pussig nok ikke har klør å forsvare seg med. Pga fredningen var dyrelivet og korallene inntakt, og på hvert dykk så vi ca 2-3 slike hummere på størrelser opptil 1 meter fra hale til ytterste følehorn.

Cenotedykking
Dykking i Cenoter.

Som en del av arrangementet hadde vi fått til 4 dykk på selve fastlandet i spesielle grotter, Cenoter, laget i løpet av noen millioner år fordi regnvannet og grunnvannet har tæret på de myke, kalkholdige bergartene. Det viste seg å bli en meget spesiell opplevelse. På selve Yucatanhalvøya finnes ingen elver fordi bergarten er så perforert at vannet har laget underjordiske kanalsystemer. Enkelte steder har overflaten derfor kollapset i sikulære kjegler, og dette er inngangen til grottene. Selve utforskningen av grottesystemet startet først på 80 tallet, men ingen kjenner det totale omfanget fordi systemet er for omfattende. Inne i selve grottene ligger krystallklart ferskvann på toppen. Lenger nede, ca på 10 meter møter man saltvann. Skiktet mellom ferskvann og saltvann skaper spesielle forhold fordi de har ulik tetthet. Dessuten var saltvannet varmere enn ferskvannet slik at man faktisk kunne gå ned å "varme" seg. Dette, samt stalakitter skapt av kalk og forstende røtter, skapte en utrolig atmosfære og man glemte at dette faktisk kunne være en smule farlig dersom uforutsatt ting hadde skjedd. De helt store visuelle opplevelsene var imidlertidig i området rundt inngangene til grottene der fargene fra sollyset, blått vann og de grønne trærne kom klart til syne i kontrast til mørket rundt.

Se  Bilder Se  Video
Cenotedykking
Atzeker ruinene.

På samme turen ble endel av de gamle Atzeker ruinene besøkt. Endel av disse var faktisk laget så sent som på 1600 tallet og menneskene vi bla traff på spisesteder i nærheten, hadde klare trekk fra denne kulturen.
De siste dykkene på turen ble foretatt på revene utenfor Cozumel som var døpt "The Devils Throat", sannsynligvis av kreative selgere, men som likevel hadde en viss sannhetsgehalt, sett fra dykkerperspektiv. Man går ned til ca 36 meter til en type koraller som vokser vertikalt og som har dannet enkle grottesystemer som man skal entre og komme like hel ut fra. Prestasjonen i forhold til Cenotedykkingen kan virke noe overvurdert, men fordi man har større dybde og dagslys tilgjengelig, virker inntrykkene mere massive. Plante og dyrelivet er ikke så omfattende på disse dybder, men korallformasjonene er mere imponerende. Og vanntemperaturen er fremdeles 26 grader selv på 36 meter........
Alt i alt var Cozumel et perfekt dykkersted. Godt og sikkert organisert, vennlig lokalbefolkning, gurmetisk god mat, et variert utvalg av butikker og restauranter og ikke minst den beste minigolfen vi har sett noe sted (åpen 24 timer i døgnet....), medførte at vi også etter dykkingen hadde en innholdsrik ferie.

Se  Cozumel dag og natt.
Hovedside  Tilbake til hovedside Tilbake  Tilbake til bildeoversikt.

Copyright © Anders Ødegaard (2001-) All Rights Reserved